Moderna islamska odjeća za žene

U Sarajevu obilježen Svjetski dan hidžaba

Povodom 1. februara, Svjetskog dana hidžaba, u sarajevskom Domu mladih u SKC Skenderija večeras je održana prigodna manifestacija, javlja Anadolu.

Organizacija za promociju pozitivnih vrijednosti u društvu “Bahar” iz Sarajeva organizovala je događaj na kojem je premijerno prikazana ilahija “Hidžab, moja snaga”, te predstavljena knjige “Osnažena hidžabom”.

Također je upriličena i revija hidžaba, te izvlačenje nagrada za učesnice konkursa za najbolju priču o hidžabu.

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba, koji je ustanovljen na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka. Željela je podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Odlučila se na taj potez nakon što je u New Yorku nakon terorističkog napada 2001. godine doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab.

U mnogim državama se 1. februar obilježava kao Dan hidžaba, koji je više nego bilo koji drugi odjevni predmet faktor prepoznavanja muslimanki širom svijeta. Hidžab se, međutim, u islamu ne tretira kao poseban vjerski simbol i obilježje, nego kao propis.

Akcija obilježavanja Dana hidžaba veoma brzo dobila je globalne razmjere, a već nekoliko godina obilježava se i u Bosni i Hercegovini.

U islamskoj tradiciji, hidžab je vjerska obaveza punoljetne muslimanke propisana osnovnim izvorima islama. Hidžab kao takav predstavlja izraz skromnosti i poslušnosti Bogu, kao i spremnost da se živi prema propisima.

Ovisno o državi i regiji, nošenje marame može biti zakonom obavezno, može se smatrati ženinim izborom, dok je u nekim državama parcijalno i zabranjeno.

Podijeli post sa drugima, učini sevap: